december 2021 Voorwoord Beste lezer, Voor u de laatste algemene OD NHN-nieuwsbrief van 2021. Aan het eind van het jaar is er altijd een moment van reflectie. Nu ik een halfjaar bij deze mooie dienst werk, kan ik zeggen dat ik onder de indruk ben geraakt van de gedrevenheid en inhoudelijke kwaliteit, waarmee de natuur- en milieuspecialisten van de OD NHN hun vak uitoefenen.
Toezichthouders OD NHN dag lang in drugslab Medewerkers van de OD NHN waanden zich onlangs in een synthetisch drugslab. Gelukkig geen echte, maar een nagebouwde. Dat als onderdeel van een training gericht op bewustwording van de aanwezigheid, gevaren en uiterlijke kenmerken van drugslabs.
“Het draagt bij aan een hogere alertheid op signalen die duiden op de productie van drugs in (voormalige) bedrijfspanden, die door onze toezichthouders worden betreden”, aldus Ronald Kraakman, Teamleider Toezicht en Handhaving.
Estafette van het bestuur Wat is de toegevoegde waarde van de OD NHN, waar speelt ze een positieve rol en welke tips zijn er voor de toekomst? In deze rubriek schijnt een bestuurder van de OD NHN zijn of haar licht over onze dienst. Daarna geven ze het stokje door aan een andere bestuurder.
Deze nieuwsbrief Annette Groot, wethouder in de gemeente Heerhugowaard en lid van het Dagelijks Bestuur van de OD NHN.
'De omgevingsdienst is dé adviseur, maar ook (regionaal) een verbinder. Zij zien verbanden en overeenkomsten en leveren daarmee een zeer belangrijke bijdrage.'
Met één druk op de knop jezelf in veiligheid brengen MOV, REV, OD, BBL, BAG, PR, GR..., het giert van de afkortingen in de terminologie over Externe Veiligheid in de nieuwe Omgevingswet. En die termen veranderen ook nog eens geregeld. Zien we door de bomen het bos nog? En waar staan we nu? We gaan te rade bij Louis Jansen, specialist/adviseur Externe Veiligheid bij de OD NHN. 'Nee', lacht Louis, 'die afkortingen en het steeds gewijzigde jargon helpen niet echt bij het vlot in de steigers zetten van het veiligheidsaspect in de nieuwe Omgevingswet. Bunzing, hermelijn en wezel wel beschermd in Noord-Holland Sinds 1 januari is de Wet natuurbescherming (Wnb) in werking getreden. Hierdoor vallen kleine marterachtigen als bunzing, hermelijn en wezel landelijk onder de zogeheten vrijstellingslijst en zijn deze niet langer beschermd.
De provincie Noord-Holland heeft (net als Noord-Brabant en Drenthe) echter besloten om geen vrijstelling voor deze soorten af te geven. Daardoor is het verboden om deze dieren te doden of verwonden en hun vaste rust- of voortplantingsplaatsen opzettelijk te beschadigen of vernielen.
Alle hens aan dek in Noord-Holland Noord voor waterstof De overgang van fossiele brandstoffen, zoals kolen, olie en aardgas, naar duurzame energiebronnen is in volle gang. Natuurlijk zijn ook onze deelnemende gemeenten en de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord samen aan de slag gegaan in de zoektocht naar alternatieve energiedragers.
Waterstoftechnologie is daarvoor een goed en groen alternatief. In Noord-Holland Noord starten verschillende projecten om deze technologie verder te ontwikkelen.
|