juli 2021 Voorwoord Beste lezer,
Met trots breng ik u deze nieuwe nieuwsbrief. Dit jaar ben ik als directeur voor de Omgevingsdienst aan de slag gegaan. Een boeiende functie waarin ik samen met 200 professionals verder vorm mag geven aan deze prachtige organisatie.
Deze nieuwsbrief reflecteert ons dynamische werkveld waar, ondanks deze moeilijke periode, weer veel werk is verzet door onze specialisten. Gelukkig zijn er versoepelingen en gaat het de goede kant op. Zo kunnen wij fysiek weer alle bedrijven bezoeken.
OD NHN start weer met fysieke controles bij bedrijven De afdeling Toezicht en Handhaving van de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord is sinds afgelopen mei weer gestart met fysieke controlebezoeken bij bedrijven.
Nu de Covid-19-maatregelen zijn versoepeld, is er ruimte om vrijwel alle controles weer fysiek uit te voeren. Natuurlijk gebeurt dat met in achtneming van de nog geldende regels.
In de periode vóór 10 mei zijn alleen bedrijven in het veld gecontroleerd die vallen in de hoogste milieucategorie. Dat zijn dan bedrijven met de grootste kans op onveilige situaties en het optreden van onomkeerbare milieuschade.
Volg onze collega's op Instagram en loop mee op controle Wil je altijd al weten wat onze toezichthouders nu eigenlijk doen, waar zijn of haar werkplek is en welke uitrusting zij bij zich hebben? Dat kan!
Volg onze collega's op Instagram en houd samen met hen toezicht op jouw leefomgeving.
Trisha, inspecteur zwemwater, volg je hier op Instagram
Bas, inspecteur natuurbescherming volg je hier op Instagram
Geluidsaneringsprojecten in elf gemeenten voor 3950 woningen De afdeling specialismen en advies, team geluid, is voor elf gemeenten bezig met de uitvoering van 33 geluidsaneringsprojecten.
Het gaat dan om de sanering van in totaal 3.950 woningen. Bij de projecten wordt onderzocht welke maatregelen er mogelijk zijn om het geluid vanwege wegverkeerslawaai op de gevels van woningen te verlagen.
Nieuwe impuls aardgasvrij-wonen-campagne Wij doen Wat In 2050 is het in heel Nederland een feit: we gaan aardgasvrij wonen. Dat is nodig omdat het klimaat verandert. We zien hete zomers en hevige regenval.
Om dat tegen te gaan, gaan we 'groen’ verwarmen. Met de campagne Wij doen Wat maken we inwoners bewust van deze overstap. En laten we zien welke slimme stappen zij kunnen zetten.
De campagne toont echte verhalen. Van Duveke die voor zonnepanelen heeft gekozen en van Erik die zijn woning volledig aardgasvrij heeft gemaakt. De verhalen zijn eerlijk en inspirerend.
Garagebedrijf gesloten na gezamenlijke handhavingsactie Een gezamenlijke handhavingsactie van de gemeente Medemblik en politie heeft geleid tot de directe sluiting van een automobielbedrijf in Andijk. Ook heeft de politie een verdachte aangehouden.
De actie werd ondersteund door specialisten van de forensische opsporing, het landelijk informatiecentrum voertuigcriminaliteit en de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN).
Een toezichthouder van de OD NHN constateerde bij een controle dat het bedrijf in Andijk niet voldeed aan de milieuregelgeving. Zo werden voertuigen gedemonteerd zonder de vereiste voorzieningen. Hierop heeft de toezichthouder contact gezocht met de gemeente Medemblik.
De Omgevingswet vraagt om een andere benadering van vraagstukken dan momenteel vaak het geval is. Binnen de OD NHN is een team bezig zich hierin vast te bijten. Zij zijn de The Strivers en werken in de frontlinie van de Omgevingswet volgens de werkwijze van de mastercircle.
De mastercircle is een flexibel programma van vijf sessies, die elkaar snel opvolgen rond een complex vraagstuk. Daardoor is er altijd helderheid in start, einde en resultaat. ‘De omgevingswet is onze missie en de kracht zal uit het team moeten komen’, aldus Marieka Körössy, organisatiecoach van de OD NHN.
|